Sıkça Sorulan Sorular

Özel eğitime ihtiyacı olduğunu düşündüğüm bir çocuğum var ne yapmam gerekiyor?

Eğer çocuğunuz henüz okul öncesi dönemde (0-6 Yaş) ise öncelikle bu tür bir eğitime ihtiyacı olup olmadığının tespiti için bir hastanenin “çocuk psikiyatri” bölümlerinde tıbbi tanılama sürecine girmesi gerekiyor. Burada özel eğitime ihtiyacı olduğu tespit edildiğinde size özel eğitim desteği alabilmesi yönünde bir rapor hazırlanacak. Daha sonra çocuğunuz okula gidiyorsa okulun bağlı bulunduğu rehberlik ve araştırma merkezine, okula gitmiyorsa evinizin bulunduğu ilçenin rehberlik ve araştırma merkezine başvurmanız ve randevu talep etmeniz gerekmektedir. Randevu günü çocuğunuzun sağlık kurulu raporu, en az 2 resim, okula gidiyorsa öğrenci belgesi, gitmiyorsa ikametgah belgesi ve nüfus cüzdanı ile birlikte rehberlik ve araştırma merkezlerine gitmeniz gerekiyor.

Çocuğunuzun eğitimsel değerlendirmesini yapan rehberlik ve araştırma merkezi görüş ve önerilerini Özel Eğitim Değerlendirme Kuruluna bildiriyor. Kurul çocuğunuzun özel eğitime ihtiyacı olduğu yönünde bir karar alırsa tarafınıza verilen raporla istediğiniz yerden çocuğunuza özel eğitim desteği alabiliyorsunuz. Sosyal güvencenize bakılmaksızın devlet çocuğunuzun özel eğitimi ile ilgili giderlerini karşılıyor.

Bunun dışında çocuğunuz okul döneminde ( 7 yaş ve daha büyükse) ise size en yakın ilköğretim okuluna kaydını yaptırarak eğitime başlatmanız yararlı olacaktır.

Eğitim süreci içerisinde özel eğitim desteği gerekliliğini düşündüğünüzde ise okulunuz rehberlik servisi ile iletişime geçmeniz ve yönlendirmelerini uygulamanız uygun olacaktır.

Özel Eğitim Sınıfından Mezun Olan Öğrencilerimiz Hangi Okullara Gidebiliyorlar?

Özel eğitim sınıfından mezun olan öğrenciler engel türleri ve inceleme sonuçlarındaki performanslarına bakılarak bir üst eğitim öğretim okuluna yönlendiriliyor. Bu sınıflardan mezun olan öğrencilerimiz ortaöğretim okullarının müfredatından etkili bir şekilde yararlanamayacağından genellikle iş okullarının eğitim öğretim imkânlarından yararlanıyor.

Bu okullara yönlendirmeyi rehberlik ve araştırma merkezleri yapıyor. İş Okullarına öğrenci velisi direk gidip kayıt yaptıramıyor. Kayıt için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde kurul kararının alınması gerekiyor. Kurul kararının alınabilmesi rehberlik ve araştırma merkezinin inceleme raporu, hastane raporu ve ilköğretim diplomasını zorunlu kılıyor. Özel eğitim sınıfından mezun olduktan sonra öğrenci velisinin/ okul yönetiminin merkezimizden randevu alması ve süreci başlatması gerekiyor. İnceleme tarihine kadar diplomaların yetişmemesi durumunda daha sonra değiştirilmek üzere öğrenci belgesi ile de işlemler başlatılabiliyor.

Hangi Raporlar Ne İşe Yarıyor, Nerelerden Alabilirim?

Devlet desteğinden yararlanabilmeniz için  iki tane rapor gereklidir.Öncelikle yetkili bir devlet hastanesinden veya üniversite hastanelerinden tıbbi değerlendirme ve tanı raporu almanız gereklidir. Bu rapor ile eğer çocuğunuz bir okula kayıtlı öğrenci ise okulunuzun bağlı olduğu il veya ilçenin REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ’nden (RAM) özel eğitim raporu almanız gereklidir.Bu iki raporla size uygun,beğendiğiniz,istediğiniz bir özel eğitim kurumundan devlet destekli özel eğitim rehabilitasyon hizmeti alabilirsiniz,