Hizmetlerimiz

Bireysel Eğitim

Özel eğitim, normal yaşıtlarının yararlanabildiği eğitim ortamından yeterince yararlanamayan çocuklara yönelik verilen eğitimdir. Özel eğitime gereksinim duyan çocuklar bireysel özelliklere göre farklılaşabilmektedir.
Bireysel eğitim, her öğrencinin eğitsel gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmış olan öz bakım, iletişim, toplumsal yaşam becerileri, akademik ve sosyal beceriler gibi disiplin alanlarına yönelik programların uygulanmasıdır.
Alanlarında uzman eğitimcilerimiz, bireysel program doğrultusunda planlanan özel yöntem ve eğitim teknikleri ile uygun eğitim ortamı ve zengin materyalleri sağlayarak öğrencilerin en üst düzeyde yaralanmasını hedeflemektedirler. Özel Eğitim gereksinimi olan çocukların bu eğitimle temel becerilerini kazanmasını, bağımsız bir birey olmasını, topluma entegrasyonunu, aile eğitim programları ile ailenin çocuk ile sağlıklı iletişim kurabilmesini, okul görüşmeleri yaparak okul ile ortak amaçlar doğrultusunda çalışmasını hedeflemektedir.

Grup Eğitimi

Özel gereksinimli çocuklarımızın yaşadıkları en büyük sorunlar sosyalleşmek ve topluma uyum sağlamaktır. Var olan açığı kapatabilmek ve ailelerin bu yöndeki isteklerini yerine getirebilmek için grup çalışmaları yapılmaktadır. Gruplarımız oluşturulurken, birbirine yakın gelişimsel yaş düzeyi ve benzer özelliklere sahip çocukların performansları göz önünde bulundurulur. Buna bağlı olarak;
  • Bebek Grubu
  • Okul Öncesi Grup
  • Akademik Grup
  • Otizm Grubu
  • Yarım ve Tam Gün Grup Eğitimi
15 yaş ve üstü Çocukların İş Eğitim ve Mesleki Rehabilitasyon Gruplarından oluşturulmaktadır.  Oluşturulan bu gruplarla çocukların sosyalleşmelerine olanak sağlanır. Grup eğitimi programı uzman meslek elemanları tarafından hazırlanmakta ve yürütülmektedir. Programlar hazırlanırken çocukların gelişimsel düzeyleri ve ihtiyaçlarının yanı sıra grup dinamiğinden nasıl yararlanabilecekleri de göz önünde bulundurulmaktadır.

Fizyoterapi

Fizyoterapi ünitemizde prenatal,natal,postnatal dönemde herhangibir nedenden dolayı fonksiyonel kısıtlılığı olan çocukların değerlendirilmesi,değerlendirme sonucu çocuğun gelişim düzeyinin belirlenip bunlar doğrultusunda ihtiyacı olan tedavi programının hazırlanarak uygulanması ,prognozunun takibi ve ailenin bu konuda bilgilendirilip eğitimi fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır.
Yapılan çalışmalar sonucunda bireyin;
·         Normal motor gelişim basamaklarındaki becerileri kazanmaları,
·         Duruş (postür) ve hareket ile ilgili bozukluklarını en aza indirmeleri,
·         Kaba ve ince motor becerilerini geliştirmeleri,
·         Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hareket edebilme becerileri kazanmaları,
·         Düzgün duruş ve hareket için gerekli duyu, algı, bilişsel ve motor bütünlüğünü sağlamaları,
·         Transfer ve yer değiştirmeye ve ilerlemeye yönelik hareketlerini geliştirmeleri,
·         Yardımcı cihaz, araç gereç ve ekipmanı kullanma becerisi geliştirmeleri,
·         Gelişim basamaklarına uygun davranma becerisi geliştirmeleri,
·         Hareket yeteneğinin yanı sıra bilişsel, duyusal, psikolojik ve sosyal bütünlüğü geliştirmeleri beklenmektedir.
Bedensel engelli bireylerin tanılanmış bedensel yetersizliğine ek olarak başka bir yetersizliğinin olması halinde, (zihinsel, görme, işitme vb.) birey için uygun kazanımlar belirlenerek bireysel ve grup eğitim programına dâhil edilmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilite edilen tanılar:
·         CP( serabral palsy)
·         Spina Bifida
·         Motor Mental Retardasyon
·         Motor Retardasyon
·         Zihinsel engele sekonder olarak gelişen fiziksel engel
·         Nörolojik rahatsızlıklar
·         Gelişim Geriliği
·         Kas Hastalıkları
·         Genetik Bozukluklar

Pisikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri

Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların ve ailelerinin psikolojik danışma hizmetlerine ihtiyaçları, normal gelişim gösteren çocukların ailelerine göre daha fazladır, çünkü özel gereksinimli bireyin eğitim gördüğü süreç hem kendisi hem de ailesi açısından kolay olmayan bir süreçtir. Kurumumuzda, özel eğitime gereksinim duyan çocuk ve ailelerine yönelik bireysel danışma ve grup terapileri hizmetleri uzman kadro tarafından verilmektedir. Her çocuğun farklı özellikleri, ihtiyaç ve sorunları vardır. Her çocuk “özel olduğunu” bilmesi gerekir. Çocuk eğitim sürecinde mutlaka başarıyı tatmalı, yapabildikleri ile kendine güven duymayı öğrenmelidir. 
Merkezimizde özel eğitime ihtiyacı olan çocukların kişisel-sosyal gelişim alanında desteklenmesi için, çocukların ilgilerini, ihtiyaçlarını, üstün ve sınırlı yönlerini keşfetmelerini sağlayarak, sınıf ve okul etkinliklerini çeşitlendirerek, çocuklara yeni durumlarda deneme fırsatları vererek, girişken davranışlarını teşvik ederek özgüvenlerinin gelişmesinde yardımcı olarak yaşam kalitelerini artırılmaya çalışmaktayız. Çocuklarımıza ve ailelerine ergenlik öncesi ve ergenlik döneminde yaşayabilecekleri özbakım becerileri ve cinsel eğitim gibi konularda da eğitim vermekteyiz. 7-14 yaş çocukların kişisel-sosyal gelişim alanında temel ihtiyaç “yaşamayı öğrenmektir”. Bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik rehberlik hizmetleri kapsamında merkezimizde rehber öğretmen aşağıdaki yeterlik alanlarında belirlenen hedef davranışları bireysel ve grup çalışmaları sırasında gerçekleştirmeye çalışmaktadır.
  1. Kendini Tanıma ve Anlama,
  2. Başkalarını Anlama ve Kabul Etme,
  3. Ailenin Değerini Anlama ve Kabul Etme,
  4. Toplum Olgusunu Anlama,
  5. Karar Verme, Amaç Belirleme, Plan Yapma ve Yürütme,
  6. Kendini Tehlikelerden Koruma ve Yaşamı Güvenli Sürdürme.
 
 

AİLE DANIŞMANLIĞI

Aile danışmanlığı, uzman bir kişinin, ailenin sorunları hakkında aile bireylerin içinde bulunduğu durumu anlaması ve aile bireylerinin sorunları için çözümler üretmesine katkı sağlamasını içeren bir çalışmadır. Aile danışmanı aileyi bir bütün olarak ele alır. Aile üyelerinden herhangi birinin yaşadığı sorunun etkisi tüm aileyi kapsar ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol taşır.
Farklı özelliklere sahip olan çocukların ailelerinin psikolojik danışma hizmetine gereksinimi normal gelişim gösteren çocukların ailelerine göre daha belirgindir. Özür türü ve derecesine göre bu durum belirgin farklılıklar gösterir. Farklı özelliklere sahip bir çocuğun anne babası olma rolü, anne babaların kendi seçtikleri bir rol değildir ve hiçbir anne baba, bu role kendini hazırlamaz. Hepimizin de bildiği ve yaşadığı gibi, çocuklar aileleri için çok önemlidir mutluluk veya üzüntü kaynağı olabilir. Aileler farklı özellikleri olan çocukları olduğunu ilk öğrendiklerinde yaşadıkları duygular çok karmaşık duygulardır (şok, kızgınlık, kırgınlık, yalnızlık, çaresizlik) duyguları sürekli yaşayabilir. Her ailenin kendine özgülüğünden, farklı kişilik özellikleri ve sosyal destek örüntüleri olduğundan yola çıkılarak, ailelerin yaşadıklarının da hem benzerlikler hem de farklılıklar gösterdiği düşünülebilir. Ailelere çocuklarının durumuna ilişkin ilk bilgilerin nasıl verildiği, ne gibi şart ve durumlarda ailenin bilgilendirildiği ailenin uyum sürecini belirleyen en önemli nedenlerden biridir. Anne babalara doğru bilgi verilerek uygun bir yaklaşımla iletişim kurulduğunda, ailenin bu beklemedikleri ve hazır olmadıkları duruma uyum sağlamada çok olumlu bir başlangıç yaptıkları düşünülmektedir. İlk anda, günlerde, aylarda, yıllarda yaşanılan duygular, uzmanların ailelerle ilk iletişiminin nasıl olduğu ile çok yakından ilişkilidir. Bu ilk etkileşime bağlı olarak anne-baba kızgınlık, yalnızlık ve çaresizlik duygularını yoğunlukla ve sürekli yaşayabilir, ya da kendini ve çocuğunu geliştirme yönünde daha güdeleyici ve destekleyici bir yaklaşımla, gelişim sürecine olumlu bir başlangıç sağlayabilir. Bu ilk etkileşim aslında, anne babanın çocuğa karşı temel tutumlarının oluşmasında da çok önemli bir temel taştır.
Aile danışma hizmetleri kapsamında yer alan “bireysel danışma “süreci ile aile üyelerinin benlik saygılarının yükseltilmesi, çocuğu kabullenişlik düzeylerinin olumlu yönde artırılması, aile içi çatışmaların çözümünde alternatif çözüm yollarını kullanılması ve aile içi iletişim kurma becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Aile danışmanı sağladığı rahat ve güven verici bir ortamda bireylerin hem kendilerini hem de birbirlerini tanımalarına, birbirleriyle açık ve içten bir iletişim kurarak sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmaya çalışır.

Eğitimi Destekleyici Hizmetlerimiz

AİLE EĞİTİMİ

Aile eğitimin amacı ise, anne babaların çocukları için öğretmen rolü üstlenmesi değil, çocuklarına gerekli becerileri doğal bir süreç içinde nasıl öğreteceklerini kazandırmaktır. Çocukların okul ortamında kazandıkları becerilerin ev ortamında pekiştirilmesi ve geliştirilmesi, okul-ev tutarlığın sağlanması ve ailelerin okul ortamının etkili bir öğesi haline gelebilmesi eğitim sürecinin temel hedeflerindendir. Aile eğitimi yoluyla, anne babalar çocuklarına beceri ve kavram kazandırma yollarını öğrenebilmekte ve çocuklarıyla ilgili olarak ortaya çıkabilecek sorunları önleme ve çözebilme becerilerine sahip olabilmektedirler. Ailelerin eğitim sürecine katılımının eğitim sürecinin niteliğini artırıcı özelliği olduğunu vurgulanmaktadır. Ayrıca çeşitli yönlerden çocuklarının gelişimlerini olumlu yönde etkilediği düşünülmektedir. Çocukların benlik algılarının, akademik başarılarının ve aile-çocuk ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu ve ailelerin özel eğitim kurumuna daha yapıcı ve olumlu baktıkları düşünülmektedir.

EV ZİYARETLERİ

Çocukların sağlıklı gelişimlerinde katkı ve çoğunlukla sorunlarının nedenleri üzerinde bilgi toplama amacı ile öğretmenlerin, çocuk gelişimi, rehberlik ve sosyal hizmet uzmanların, çocuklarla ilgili olarak ana ve babalarla çocuğun evinde yaptıkları görüşmelerdir (Özgüven, 1992).
Ev ziyaretleri öğrencinin aile ortamı hakkında bilgi toplamak, böylece onu daha iyi tanıyarak onun kendi kendini tanımasına yardımcı olmak amacıyla yapılır.
 Ev ziyaretleri sırasında öğretmen ve uzmanlar, ailelerin çocuklarına ilişkin beklentileri, tutumları, çocuğun davranışları üzerinde etkili olabilecek koşullar ve ailenin çocukları ile, ana ve babaların birbirleri ile olan ilişkileri, günlük yaşamda gözlenebilen gelenek ve alışkanlıklar hakkında genel bir anlayış kazanırlar.
İnci Ser Özel Eğitim Merkezi’nde bu süreç eksiksiz olarak işlemekte, gerekli görüldüğünde öğretmen çocuğun kendi ev ortamına giderek çocukla yakından iletişim kurma fırsatını bulur.
 

OKUL GÖRÜŞMELERİ

Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın başarılı olarak ilerleme göstermeleri için aile, özel eğitim merkezi ve okul işbirliği yapmaları büyük önem taşımaktadır. Özellikle kaynaştırma öğrencisi olan çocuklarımızın okullarını sık sık ziyaret etmek, öğretmenleriyle temas halinde olarak bilgi ve fikir alışverişinde bulunmak, çocuğun seviyesi ve engeline uygun programı birlikte belirleyerek uygulamak da bu anlamda son derece gerekli ve önemlidir.
İnci Ser Özel Eğitim Merkezimizde bu süreç eksiksiz ve sistemli olarak işlemekte, gerekli görüldüğünde okullara gidilerek çocuklarımız hakkında çeşitli seminerler verilmekte, kaynaştırma öğrencilerinin yıllık bireyselleştirilmiş eğitim planlarının hazırlanmasında öğretmenlere rehberlik edilmektedir. Öğrencimizin okuluna öğretmen yıl içinde en az bir defa ziyaret yapmaktadır.
Eğitim süreci içinde yapılan tüm bu hizmetlerin amacı, bireyin en olumlu bir şekilde yararlanarak, her yönüyle tüm olarak gelişmesine ve sağlıklı bir kişilik kazanmasına olanak sağlamak.